Wat zit in regendruppels en de aarde uit de (Talenten)tuin?

De microscoop werkt! Een tussenverslag

In juli zijn Aad en Cora afgereisd naar Zaandam. Daar is de enige winkel waar je microscopen in werking kunt zien en aanschaffen. We kregen een uitgebreide toelichting op de mogelijkheden. Er werd meegedacht wat we nodig zouden hebben, gegeven ons doel. Trots gingen we de winkel uit met een prachtige microscoop, waaraan een scherm met ingebouwde camera.
Thuis gekomen is geoefend hoe de microscoop te gebruiken. Verschillende visites werden naar boven getroond om mee te kijken naar een blad, een vleugel van een vlieg, een stukje aarde uit de tuin. De wonderen van de natuur lieten zich in detail tonen.

Dankzij het internet en ChatGPT lukte het om lesmateriaal te verkrijgen. Het IVN had een prachtige reeks over het bodemleven voor verschillende leeftijden van de basisschool. ChatGPT gaf een paar spannende opdrachten.

Op de Burendag 25 september jl.  in De Ontmoeting werd enthousiast door zo'n 35 buren meegekeken op de microscoop. Zo fijn dat je met een paar mensen tegelijk naar de objecten en vloeistoffen onder de microscoop kunt kijken. En ja we zagen ook een 'oranje monster' in het water, gehaald uit de vijver langs de Batavenweg. 

Op de vrijdag van de herfstvakantie keken  8 kinderen van de Buitenschoolse Opvang van De Tragellijn mee bij de microscoop. 'Oei het lijkt wel een netje', werd geroepen na het zien van de nerven van een boomblad door de microscoop. 'Ik zie een wit beestje', 'Ik zie een spinnetje', 'O wat is dat mooi zo'n steen'. De wondere wereld van aarde, mos en steen brachten deze uitroepen te weeg. 
Tijdens een fruitmoment werd het verhaal van 'Wim de Worm' vertelt. Daarna konden de kinderen één van de vijf beestjes  - worm, pissebed, slak, mier en mol - kleuren. Tja, er zit wat leven in de bodem.
Natuurlijk was het nog spannender om eerst wat aarde uit de schooltuin te halen en dat dan zelf onder de microscoop te bekijken.
Kortom een leuke 'workshop bodemleven' op die laatste vakantiedag op school.

We hopen de komende periode de workshop bodemleven vaker te geven en kinderen en volwassenen zich te laten verbazen. Streven is om van oktober 2024 tot oktober 2025 circa 100 mensen bereikt te hebben.

Initiatief uitgevoerd
1 juli 2024 t/m
31 oktober 2025

Organisator
Cora Verburg

Locatie
Talententuin, hoek Tolhuisstraat en Markt/ Tuinstraat in Lobith en op de basisscholen Lobith en Tolkamer en evt. andere plekken nabij de natuur in Lobith en Tolkamer.

Opgehaald bedrag
€ 1.500,00

Heb je vragen?

Kijk dan bij 'veelgestelde vragen' voor antwoorden op veel vragen.

Meer hulp nodig? Neem dan contact op via 0316 70 02 56 of per e-mail helpdesk@zevenaardoet.nl.

Nieuwsbrief

Houd mij op de hoogte van:



Deel deze pagina

Vertel je buren over Zevenaar Doet